Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paleolit receptek

 

 

 

Szafi féle paleo zsömle

SIKEEEER! Kikísérleteztem egy olyan lisztkeveréket, amivel olcsóbban tudtok paleo zsemlét/bucit készíteni.

Recept:

- 2 nagy méretű tojást keverj össze, majd add hozzá a Szafi féle paleo zsemle lisztkeveréket.
- Ezután pihentesd a masszát 20 percig.
- Végül vizes (!!!) kézzel formázz a masszából szép sima bucit, vagy 2 kisebb zsemlét, majd szórd meg szezámmaggal.
- 175 fokon, légkeveréses sütőben 30 percig süsd a zsemlét.

És akkor lássuk a Titkot!  A 
"Szafi féle Paleos zsemle lisztkeverék" PONTOS összetevői:

Remélem sokaknak örömöt fogok szerezni ezzel a recepttel!

Reggelire a tegnapról megmaradt tonhalkrémmel (Recept: ITT!!!) fogyasztottam.


Paleo zsemle tonhalkrémmel



 

 

 

Tojásíztől mentes Paleo zsemle recept

Burján Szafi 2014-06-07 07:43:00

Nem száraz, nem Tömör, nincs Tojásíz, igazi zsemle feeling :)
És természetesen gluténmentes, tejmentes, cukormentes, élesztőmentes, szójamentes és alacsony szénhidrát tartalmú Paleo zsemle

Tojásízmentes Paleo zsemle recept


Nem száraz, nem Tömör, nincs Tojásíz, igazi zsemle feeling :)
És természetesen gluténmentes, tejmentes, cukormentes, élesztőmentes, szójamentes és alacsony szénhidrát tartalmú Paleo zsemle
 
Hozzávalók 1 kisméretű zsemléhez:
  • 5 g darált mandula
  • 12 g zsírtalanított mandulaliszt
  • 5 g darált chia mag (2 cl. vízben áztatva)
  • 5 g útifűmaghéjliszt
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet Himalája só
  • 10 g (1 ek.) szőlőmagolaj
  • 10 g Paleo Protein Por- Tojásfehérje por
  • 55 g víz
 
Elkészítés:
A vizet a tojásfehérjeporral és a szőlőmagolajjal habosra verjük (én ezt turmixgépben tettem meg), majd hozzáadjuk a chia magot és a többi (száraz) hozzávalót és óvatosan összekeverjük.
A masszát 10 percig állni hagyjuk, végül vizes kézzel zsemle formát formálunk belőle.
Előmelegített sütőben 175 fokon 25 percig sütjük légkeveréses funkción.
 
EZEKET A TERMÉKEKET HASZNÁLTAM A PALEO ZSEMLE ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:
 
 
 
 
 
i szereti a Bounty csokit?

Kaptam egy Paleo barát változatot:

"Kedvenc csokim ez a bounty csoki. 
2dl kokusztej,
8dkg kókuszzsír,
2-3 evőkanál eritrit vagy valamilyen édesítő, 
12dkg kókuszreszelék,
10dkg étcsoki 80% os

A kókuszzsírt felolvasztjuk hozza adjuk az édesítőt és a kókusztejjel együtt felforraljuk és közben beletesszük a kókuszreszeléket és egy sűrű masszát kell kapni addig kavargatjuk amíg össze nem áll. Megvárjuk míg kihűl egy sütőpapiros tálcára borítjuk a masszát és formázunk belőle egy 1 cm és magasságú téglalap formát. Betesszük a hűtőbe , hogy megszilárduljon , tapasztalat , hogy egy egész éjszaka kell neki mire megszilárdul. Felszeleteljük 4-5 cm hosszúságú rudakra . Gőz fölött felolvasztjuk a csokit és megmártogatjuk benne a kókuszrudat, utána, vissza a hűtőbe , amíg a csokoládé megdermed. "

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bogitól:

"Egyszerű sütemény, szénhidrátszegény, diétás, gluténmentes. 5 perc elkészíteni és még 20 perc a sütés. Kókuszrajongóknak ajánlom.  Természetesen bármilyen más gyümölccsel kipróbálható. Szerintem ez nagyon jó kis tésztaalap.

Hozzávalók:
150 ml cocomas (nem paleózóknak 175 g natúr joghurt)
3 tojás (M-es)
1/2 rúd vanília kikapart magjai, vagy 1 tk vaníliaaroma
4 evk eritrit (ennyivel nem lett túl édes, ezért ízlés szerint adagoljátok, nekem így tökéletes volt)
50 ml kókuszolaj
1/2 csomag sütőpor
2 evk kókuszliszt
120 g kókuszreszelék
(Ha a tészta így nagyon híg lenne, lehet hozzá még adni kókuszreszeléket vagy kevés kókuszlisztet. A tésztának sűrű galuskatésztára kell hasonlítania)

1 kis doboz málna

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A málna kivételével a hozzávalókat elkeverjük, előbb a nedves, aztán a száraz hozzávalók sorrendjében. Sütőpapíros tepsibe tesszük, elegyengetjük és a tetejére szórva a málnát, kicsit belenyomkodjuk. 

200 fokon 20 percet sült."

 

 

   


Kicsikokusz vegan blogjában ez készült az AKCIÓS gyümölcslapból:

http://www.dietas-etelek-webshop.hu/aszalt_gyumolcslapok

Nyers Kókuszkrémes párnácska

"Ezt a különleges receptet cukkinivel készítettem, ami az aktuális függőségemmé vált mostanság, mivel remek nyers desszertek készíthetőek belőle! Ha elsőre furcsán is hangzik,próbáljátok ki, mert hihetetlen mennyire finom és sok mindenhez használható. Szóval nyers cukkinit használtam a moussehoz, ezért nyers étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Elsőként meghámoztam a cukkinit, majd aprítógépben összemixeltem kevés vízzel, és kókuszreszelékkel. Persze növényi tejjel is lehet ám csak kb fél dl-ről van szó, úgyhogy nem számottevő a különbség. Ha már krémes és homogén, akkor tettem hozzá a steviát és az utifű maghéj lisztet, ami nem csak nagyon egészséges, de remekül használható zselésítésre és sűrítésre. A krémet ezután rákentem a gyümölcslapra és friss málnával díszítettem. Azonnal is fogyasztható, de én estére a hűtőben hagytam, így másnap könnyen lehet szeletelni.

Hozzávalók:

- 1 zsenge cukkini -a mennyiség azon is múlik, mekkora gyümölcsalapunk van, én egy téglalap alakú lapot használtam erre a mennyiségre, amit megfelezve két szeletet kaptam.

aszalt gyümölcs lap - én az aszalt szilvából és kókuszból készült változatot használtam

- kevés stevia

- fél dl víz vagy növényi tej

- 1 teáskanálnyi útifű maghéj liszt

- 1-2 kanál kókusz reszelék

- pár szem friss málna

Jó étvágyat ehhez az ünnepi finomsághoz!"




Jó reggelt, én már reggeliztem Paleo Rips Totukrém, sonka

Paleo Rips (lepény kenyér de a felvágott paleósoknak nem ajánlott, kivéve ha az is paleós, vegyszer lactóz,gluténmentes !


Hozzávalók:

15 dkg zsírtalanított mandulaliszt

10 dkg darált mandula

3 tojás (M-es)

1 teáskanál só


Összegyúrtam, majd 2 szilikonos zsírpapír közt kinyújtottam. Végül daraboltam majd megsütöttem (180 fokos sütőben 15 perc alatt).




Szafi féle paleo zsömle

Szafi féle paleo zsömle


SIKEEEER! Kikísérleteztem egy olyan lisztkeveréket, amivel olcsóbban tudtok paleo zsemlét/bucit készíteni.


Recept:

- 2 nagy méretű tojást keverj össze, majd add hozzá a Szafi féle paleo zsemle lisztkeveréket.

- Ezután pihentesd a masszát 20 percig.

- Végül vizes (!!!) kézzel formázz a masszából szép sima bucit, vagy 2 kisebb zsemlét, majd szórd meg szezámmaggal.

- 175 fokon, légkeveréses sütőben 30 percig süsd a zsemlét.


És akkor lássuk a Titkot!  A "Szafi féle Paleos zsemle lisztkeverék" PONTOS összetevői:


Remélem sokaknak örömöt fogok szerezni ezzel a recepttel!


Reggelire a tegnapról megmaradt tonhalkrémmel (Recept: ITT!!!) fogyasztottam.





Ágitól fahéjas Paleo keksz

"Hozzávalók:

2 tojás

3 evőkanál kókuszolaj

kb. 150 g darált mandula

2 kiskanál fahéj

1 kiskanál holland kakaópor

ízlés szerint nyírfacukor (Xilit) vagy méz

Elkészítése:

A fenti hozzávalókat összegyúrod, kicsit pihenteted a tésztát hűtőben, hogy kezelhetőbb legyen, majd kis golyókat formázol belőle és tenyérrel, vagy kanállal szétnyomkodva kikent tepsiben, 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöd."



Gluténmentes Mikrós Hamburger Zsömle


Hozzávalók:

- 20 gr. zsírtalanított kókuszliszt

- 10 gr. darált lenmag

- 1/8 tk só

- ¼ tk. őrölt kömény

- Késhegynyi szódabikarbóna

-2 tojásfehérje

-1/2 dl. víz

- Reszelt sajt a tetejére (elhagyható!)

Nagy kerek bögrében hozzávalókat krémesre kutyuljuk és 3 percre mikróba tesszük.

Majd kiborítjuk egy tányérra sajttal megszórjuk és még 1 percre visszatesszük a mikróba.

Ezután kettévágjuk és tele pakoljuk.

1 zsemle: 133 kcal









 

 

 

 

Gyömbéres mézes keksz (átvett recept  a mázes finomságok oldalról  )

 


... a svéd gyömbéres keksz az egyik kedvenc nem palós kekszem volt. Tavaly az ünnepi készülődés jegyében 12 dupla adagot sütöttem. Ezen a hétvégén is készült egy adag "hagyományos" és egy adag paleo verzió.

...mert nem tudtam megülni a hátsófelemen addig, amíg meg nem alkottam a mindenmentes változatát is.

... hogyan is tudtam volna meglenni  svéd gyömbéres keksz nélkül???...képzelhetitek, micsoda karácsonyi illatfelhő terjengett a konyhánkban, míg sültek az apró kekszek.... önző módon, az egészet megtartottam magamnak....a héten klassz lesz a fotelba kucorodva a chai tea és a délutáni kávém mellé elrágcsálni

 

2013. november 24., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz paleora komponálva…

200 g finomra őrölt mandulát összekeverek 25 g tápióka keményítővel /vagy nyílgyökér liszttel, vagy ha egyik sincs finomra őrölt mandulával/ 1/2 tk. szódabikarbónával, egy csipet mindenmentes sütőporral, 2 tk. őrölt gyömbérrel, 1 tk. fahéjjal, 1 tk. őrölt kardamommal, késhegynyi őrölt fehér borssal, késhegynyi őrölt szegfűszeggel, 80-100 g virágmézzel és kb. 6-7 ek. kókuszolajjal. Jól formázható, de nem ragacsos masszát kell kapnunk. A masszából diónyinál nagyobb adagokat csippentek, golyókat formázok. A kezemmel és egy pohár aljával ellapítom a golyóbisokat, majd mennek a 180°C-ra előmelegített sütőbe nagyjából 10-12 percre, vagy amíg az aljuk egy kis színt nem kap. A sütőlapon hagyom őket kihűlni. Jól záródó dobozban tartom őket. Tojásmentes, ezért sokáig eláll.*... veszélyes...nagyon veszélyes...tessék vele vigyázni!

 

 

Paleos Vaniliás kalács (Napsugár receptje)


Rajta !

Bűntelenül ehető mandulás vaniliás kalács!

Juditkám!

Nagyon jól sikerült a "Gastroyal-másolat" vaníliás kalácsom Küldöm a receptet, próbálja ki bátran bárki!


4 tojás, 4 ek xilit, 3-5 dkg vaj, 3 ek mandulaliszt (én Nature Coockta-t használtam) 1 ek kókuszliszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 bourbon vaniliáscukor, 1 citrom reszelt héja. A tojásfehérjét habbá verem, hozzá keverem a xilitet, vaniliás cukrot, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a reszelt citrom héjat, majd a sütőporral elkevert liszteket, és mindezt előmelegített  sütőben sütöm. kb 10 perc + sütés.

 

 


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 

 

 Ajánlott alapanyagok: 

 zsír (sertés, liba, kacsa, tyúk), házi sonka, szalonna, csülök, kolbász, hús, zöldség, gyümölcs  

Lehet sütni süteményt kókuszreszelék, mandulaliszt, csonthéjas mogyoró, mák, dió, len, kender- és tökmag, napraforgómagból sütőpor, szódabikarbóna, szódavíz, tojás, zsír vagy kókusz-zsír (vaj) felhasználásával. Édesítőnek nyírfacukor, stivia, Xilit, Xuko,r Eritriol vagy olyan  édesítőszer, ami nem tartalmaz ASPARTÁMOT. 

Amiket egy palo-s nem fogyaszt:

 

gabonalisztből készült kenyér,  tészta, (búza, rozs, árpa stb.), CUKOR, TEJ, Margarin, kukorica, burgonya, étolaj,hüvelyesek (bab borsó lencse),  földi mogyoró. Néha (nagyon néha) nagyon kis mennyiségben egészségeseknek megengedhető a rizs és a zab.

  

Ajánlom a Paleokos I-II-III, a Paleovitál recept-sorozat (kenyerek, tészták, édes-sós harapnivalók) kiadványokat, valamint Szendi Gábor és Mezei Elmíra Paleos szakácskönyveit.

 

 

 

Az alábbiakban néhány saját kikísérletezésű és néhány interneten fellelhető receptekből talál ízelítőt.


 

 

 

Keksz golyó helyett

 

 

 

 

5 dkg kókuszreszeléket  vízzel megduzzasztunk, főzünk , majd izlés szerint adjuk hozzá:nyírfacukor, Őrölt szegfűszeg faháj,aprított mazsola,10dkg olvasztott vaj.Ezeket összegyúrjuk, majd a hűtőben pihentetjük. A közepébe kerülhet  apóra vágott aszalt szilva, vagy fagyasztott meggy  vagy nyírfacukorral édesített olvasztott vaj, vagy vajban olvasztott 70-75%-os fekete csokoládé (ha szükséges paleós édesítővel).

Gömböcölés előtt mind két hozzávaló a hűtőben

pihent, majd por kakaóba forgattuk, (de akár kókusz reszelék, vagy reszelt csokoládé is).

( mi félbevágtuk, mert túl nagyra sikerült,

 

de maradhat egyben is )

 

csokis kókuszos

 

 

25 dkg kókuszreszeléket  kis vízzel

megduzzasztunk, főzünk ,

majd izlés szerint nyírfacukor,  fahéj,

őrölt szegfűszeg, mazsola, sok-sok por kakaó ,lehet hozzátenni rumot, rumaromát, vanili kivonatot,  

10dkg olvasztott vaj,ezeket össze keverjük 3 tojással, és még annyi szóda, vagy ásványvízzel, hogy sűrű galuska tészta szerű legyen.  A tetejére nyírfacukorral édesített vaj vagy olvasztott vajas feketecsokoládé, vagy citromos vajas krém kerül.Mikróban vagy sűtőben készre sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

mákos szilvás:

 

 

25 dkg darált mákot, mazsolát vízben  kissé duzzasztjuk, megfözzük, majd összekeverjük annyi kókuszreszelékkel, hogy sűrű galuskatészta szerű legyen. Kevés apróra vágott aszalt szilva, 10 dkg olvaszott vaj , ízlés szerint nyírfa cukor,fahéj,vanilia aroma, citromlé, akár a  citromrostjai  is majd 3 tojás(lazán összekeverve-de akár külön felverhetjük a tojásfehérjét)j, annyi por kakaó, hogy összeálljon, ez szintén a mini muffin sütőben a mikróban készült el, de sütőben is elkészülhet.

 

 

 

 

Muffint készíthetünk reszelt alma, magozott megy, sütőtökös kevert tésztából is .

A fentiekhez hasonlóan sütve, melyhez liszt helyett  darált diót, mandulát vagy török mogyorót, mákot, kókusz reszeléket adunk.

citrom , vagy narancs leve, rostjai, és ha bio-akkor a héja is hozzáadható.nyírfa cukor,(xilit) cukoresszimo (sztivia+ eritriol) vagy akár édesítőszer,amelyben nincs aspartam!

 

 

 

ű

 

 

 

 

 

Torta, piskóta,kókuszkocka ….

 

 

 

 A piskóta tésztához felverjük a tojásfehérjét egy kis xilittel, egyéb paleós cukorral.

A gabona liszt helyett finomra darált dió, mandula, kókuszreszelék(-finomra őrölve), törökmogyoró a választható szárazanyag,kis mennyíségű szódabikarbónával elkeverve,

de ehhez lehet adni sok por kakaót is! A tojásárgájához a kívánt ízesítő anyagokat fahéj, vanilia, és ízlés szerint még édesítő anyag, paleóban haszálható cukor keverhető, majd a szokásos módon megsütjük a piskótt. Fontos, hogy szilikon formát, vagy sütő papírt használjunk, mert nem tartja össze a liszt. Én nem tettem bele mást, de nyilgyökér liszttel biztosabban összeáll.

 

 

 

 

Vajas főzött krémek, tortába,süti tetejére

A krémet készíthetjük margarin helyett felolvasztott vajból, kókuszzsírból tetszés szerint ízesítve kakaóval, paleós cukorral, ha szükséges kis vizzel hígitva sütemények, muffinok tetejére.

Ha főzött vajas krémet szeretnénk kókusztejszint, mandulatejet használjunk a tehén tej,tejszín helyett. Mehet bele kakaó örölt kókusz, citrom szinte bármilyen szokásos főzött krém, belekeverve a szokásos módon a tojás sárgáját, majd a felvert tojásfehérjét

De a margarin tej-tejtermék pudingpor, gabona liszt, kukorica keményítő TILOS Sűíteni finomra őrölt dió, kókusz,mandula, gesztenyeliszt kakaópor javasolt

 

 

 

Ha van habszifonunk, abba tehetünk kókusztejszint- ízeítve kakaóval, paleoscukorral,vaniliával,,stb  (Ebbe zselatinport is tehetünk, akkor megtartja a formáját)  vagy fogyasztás előtt tesszük ezt a krémet a sütemény, vagy kávé tetejére.

 

 

Csokoládés, fahéjas kókuszkrém és csokis keksz dióval, csokoládéval

 

 

Darált, dió vagy mandula, vagy török mogyoró őrölve és durvára vágva, elkevert tojással, olvasztott vajjal, vagy kókuszzsirral, paleos édesítővel, fahéjjal, vanliával elkeverem. Sütőpapíron kanállal halmokat készítek, melyeket megkoronázom vágott dióval, mandulával, csokidarabokkal megkoronázom.

Sütőben, néhány perc alatt megsütöm.

 

Jó étvágyat, békés boldog Ünnepeket és főleg 

JÓ EGÉSZ-Séget kívánok dr László Judit

 

 

Dr. László Judit kedvenc lepény kenyere

A legolcsóbb, legegyszerűbb PALEO ihletésű kenyér

 

Fél zacskó tisztított (Lidlis ) napraforgómag + 1 evőnanál lenmag, tökmag, szezámmag, tökmag ízlés szerint, vagy keverve.

Ezt mák-diódarálóval, vagy konyhai elektromos aprítóval nem teljesen apróra

darálom. Ehhez teszek ízlés szerint :sót, kevés szódabikarbónát, őrölt borsot, köményt, koriandert.

Édesítőnek: nyírfacukor vagy cukoressimo, steevia, eritriol, kevés méz, vagy mesterséges édesítő, ami NEM ASPARTAM tartalmú!

 

2 tojást lazán elkeverek (mint a rántottához), ehhez 2 evőkanál olvasztott zsírt adok (Óvatosan, hogy ne süssem meg a tojást.)

Mindezeket összekeverem, majd  annyi szódát vagy szénsavas ásványvizet teszek hozzá, hogy sűrű galuskatészta-szerű legyen.

Ekkor 2 sütőpapír között kinyújtom, (de leggyakrabban tepsire tett sütőpapíron kézzel ellapítgatom fél - egy centi vastagságúra.

Ha van kedvem, megszórom napraforgó- len-tökmaggal, vagy szezámmaggal és 200

fokos sütőbe teszem, 5 perc múlva 180 fokra csökkentem, és addig sütöm, amíg

meg nem sül, ill. kedvem szerint megpirul. Hetekig eláll, fogyasztható bátran, bármivel, bármikor!

 

Paradicsomos olasz „mártogatós”

Hozzávalók: Paradicsomkonzerv, só, bors, foghagyma, oreganó, bazsalikom, víz, chili, tojás, xiit. Lassan, sokáig kell főzni.

Sült padlizsán A megtisztított padlizsánhoz hozzáadni:  zsír, mustár, só,  bors, foghagyma, chili, zsír, „virágoskert” bio zöldségkeverék

Palacsinta

6 tojás, gesztenyeliszt, víz, fahéj

Somlói galuska

Az eredeti Somlói recepthez háromféle piskótát kell készíteni: egy sima sárgát, egy kakaósat és egy diósat. Bizony igen komplex édességről van szó, ami azonban meghálálja a befektetett időt. Ez az egyszerűsített változat is nagyon finom, nem-paleo ismerőseim is szívesen fogyasztják. Nálunk ez volt a karácsonyi édesség. Praktikus sokemberes partikra, mert kiadós. Ez a mennyiség legalább 10 adag.

a piskótához:6 tojás 7-8 dkg mandulaliszt  3 ek. xylit 2 ek. kakaó

A vanília krémhez: 8 dl kókusztej 4 g zselatin (kb. másfél kk.) 4 tojás sárgája ½ tk. vanília őrlemény 15 dkg erythrit vagy 12 dkg xylit

A csokoládé öntethez: 2 dl kesu vagy kókusztej 15 dkg 85%-os étcsokoládé 1 ek. xylit 1 tk. rum (opcionális)

A rétegek közé:10 dkg darabolt dió 1 kis üveg cukormentes baracklekvár (lehet aszalt barackot turmixolni forró vízzel) 10 dkg rumban áztatott mazsola



A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét felverjük habnak. A sárgákhoz hozzáadjuk a xylitet, a vaníliát, és a kakaót. Alaposan összedolgozzuk. Kanalanként hozzáadjuk a mandulalisztet, majd a felvert fehérje habot. Sütőpapírral kibélelt tepsire terítjük, és 170 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.

A vaníliakrémhez a kókusztejszínben elkeverjük a zselatint, a tojások sárgáját, a vaníliát és az édesítőt. Lassú tűzön felmelegítjük, közben folytonosan kevergetjük. Mikor már kicsit besűrűsödött, eloltjuk a lángot, és a krémet kihűtjük. A csokoládé öntethez az étcsokoládét darabokra tördeljük, és a kesudió-tejben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a xylitet és egy kevés rumot.

Egy átlátszó üvegtál aljára teszünk egy réteg piskótát, arra egy kis vanília krémet, csokoládéöntetet, megszórjuk dióval, mazsolával és meghintjük baracklekvárral. Addig ismételjük a rétegeket, amíg csak van alapanyag. Jól lehűtve tálaljuk. 

Web-forrás:  http://paleovital.hu/ receptek

 

Ronda, de finom  3 tojás fehérje, laza habbá verve 15 dkg dió, vagy mogyoró, ill. mandula

15 dkg Xukor (ennyi volt a sütikben, de nekem kicsit édes volt)   1 teáskanál bármilyen magliszt (kókusz, vagy mandula, vagy szezám) A száraz anyagokat összekevertem, majd hozzátettem a felvert tojásfehérjét. Sütőpapíros (nem ragadós) tepsiben kicsi halmokat raktam és 170 fokon 20 percig sütöttem. Lehet persze díszíteni, tetejére diót, mandulát, stb..

 


 

Darálthúsos lepénytáska

Hozzávalók: 5 db tojás 1 evőkanál zsír Kb. 25 dkg mandulaliszt vagy kókuszliszt, vagy szezámliszt (pelletek); lehet szezámpehely vagy őrölt szezám is (ekkor vigyázz a fűszerezésre + őrölt köménymaggal, hogy ne legyen keserű!); amit látsz, az mandulaliszttel készült

0,5 kg darált sertés, pulyka, vagy csirkehús – pörköltnek elkészítve 1 nagy fej vöröshagyma Fokhagyma  – bőségesen  2 nagy szál póréhagyma  só, őrölt bors, paprika por, őrölt köménymag Kevés víz

Elkészítés:

Először készítsd el a pörköltöt: A hagymát vágd apróra, egy kanál zsíron pirítsd-dinszteld meg, dobd rá a húst, és sóval, borssal, paprikával, köménnyel fűszerezd Készítsd 2 tojásból, hozzáadott evőkanál zsírból és a választott lisztből ruganyos gombócot – kb. a 2 tojás és a zsír 5-6 evőkanál lisztet fog felszívni

Zsírpapírral bélelj ki egy pizzaformát, és ebbe nyomkodd bele a “linzer-tésztát”A 2 szál pórét vágd fel karikákra – ennek 2/3-a kerüljön alulra Ezután terítsd szét a darált-húsos pörköltet, melybe a terítés előtt keverj bele 1 db nyers tojást 2 tojásból hozzáadott liszttel és vízzel keverj ki egy híg tésztát, melyet öntsd rá az eddigiek tetejére Előmelegített sütőben – kb. 15 perc alatt süsd a lepénytáskát ropogósra

Az egész tetejét díszítsd a maradék póréhagymával.


Rántott sertés hús paleo panírral – többféle sütési módszerrel

 

Szerző: BB - 2011. október 19. szerda Hozzávalók és elkészítés egyben:

A rántott húst csontozott rövid karajból készítettem, de természetesen lehet használni másféle sertéshús szeleteket is, mint pl. tarját, hosszú és rövid karajt csonttal; a combhús meglehetősen száraz, a diója már szaftosabb hús -, tehát ki-ki válasszon a húsok közül ízlése szerint A húst vágd vékony, de nem papírvékony szeletekre, és klopfold ki; ha nincs klopfolód, akkor akár széltében-hosszában be is vagdoshatod a hússzeletet A hús mennyiségétől függően üss fel, és alaposan – ízlés szerinti só hozzáadásával – keverj ki tojásokat; én 6 db nagy szelet húshoz 2 tojást használtam Készítsd ki egy tálba szezámpelyhet; “ Nagyrészt paleos” megoldásnál egy kevés zablisztet

A 100% paleo panírozás a következő: 1. a hús sózott tojásba mártása, 2. a hússzelet szezámpehelybe forgatása, 3. ismételt tojásba való mártás, végül 4. szezámpehelybe való hempergetés

A “Nagyrészt paleos” panírozás: 1. a hús zablisztbe való forgatása, 2. a hússzelet sózott tojásba való mártása, 3. a hús szezámpehelybe való hempergetése

A panírozáshoz használatos edény és zsír:- Sokan esküsznek a fritőzre, mely valószínűleg jó eszköz

- Nekem nincs fritőzöm, de van egy erre a műveletre rendszeresített mély lábasom

- Willsontól tanultam, hogy a rántott dolgokhoz a legjobb a kókuszzsír, méghozzá azért, mert ez a zsír olyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hogy akár 40-szer is süthetsz benne, de nem megy tönkre; néhanapján érdemes a sütés után a zsírt leszűrni  DE LEHET SERTÉS ZSIR IS

A sütésnél lényeges, hogy bőven használj zsiradékot, melyet tűzforróra hevíts fel, és ebbe tedd bele a rántott szeleteket A sütés tepsiben is működik, akárcsak a Tepsiben sült rántott csirkénél

A húst reszelt nyers zöldséggel, salátával és paleo majonézzel tálaltam!

 Narancsos-kakaós muffin (Smirgli)

Hozzávalók 2 tojás 3 kk. kakaó 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. méz fahéj ízlés szerint 2 ek. darált dió vagy mogyoró 2-3 ek. lenmagliszt 2-2 ek. mandulaliszt és szezámmagliszt (ezekből lehet kevesebb is, attól függően, mennyit vesz fel) kb. 1 dl rizs- vagy más növényi tej 2 nagyobb narancs apróra vágva (lehet 3 is, annál kevesebb más folyadék kell a tésztába - végére díszítésnek tegyünk félre egész vagy fél narancsgerezdeket

Fogjuk, összekeverjük és megsütjük. 12 muffin jön ki belőle.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép



Elérhetőség

Dr. László Judit

8130 Enying, Szabadság tér 16
GPS: 46.925619,18.245843
Rendelési idő:
FIGYELEM!
Miljanovits doktor tartós HELYETTESÍTÉSE miatt
2013.11.01-től mindkét körzetben megváltozik a RENDELÉSI IDŐ
.
Rendelés helye: (továbbra is) Dr. László Judit saját rendelőjében
Szabadság tér 16. Miljanovits doktor rendelőjében
Szabadság tér 11

DR. LÁSZLÓ jUDIT RENDELÉSI IDEJE:
Hétfő: 10-14
Kedd: 12-15
Szerda: 09-12
Csütörtök: 10-13
Péntek: 08-11
*
Miljanovits doktort helyettesítő rendelés:

Hétfő: 08-10
Kedd: 08-12
Szerda: 08-09
Csütörtök: 08-10
Péntek: 11-12



Elérhetőségi telefonszámok:
Dr. László Judit: 06-30-9398-144 Szakrendelőben 1. körzet: 572-500/133
Sárközy Zoltánné (Márti) 572-103 Bertáné Somogyi Tünde: 304860870
Rendelési időn túl sürgősségi készenlét Hétfő-Péntek naponta 16 óráig.
László doktornő elérhető a rendelési időkben a rendelő telefonszámain

Dr. LászlóJudit - endelő: 22/372-194, 22/572-113 Mobil: 30/ 939 8144

drlaszlojudit@gmail.com


Archívum

Naptár
<< November / 2019 >>

Statisztika

Most: 1
Összes: 75273
30 nap: 893
24 óra: 21